Hoe kun jij compleet veranderen

Hoe kun jij compleet veranderen?

We willen allemaal graag weten waarvoor we in de wieg gelegd zijn en waar we naar toe gaan in ons leven. Iedereen zoekt daar naar op zijn eigen manier. De één wat intensiever dan de ander. We zoeken onze bestemming en de reden dat we op de wereld zijn. Je bestemming vinden, jouw specifieke weg in het leven vinden, kan je leven compleet veranderen!

Waarvoor jij in de wieg gelegd bent is niet altijd meteen duidelijk en ook niet altijd eenvoudig te ontdekken. Voor de één is het van jongs af aan duidelijk, voor de ander (voor mij bijvoorbeeld) is het juist ontzettend ingewikkeld en blijft het een beetje vaag. Iets met inspireren en iets met mensen helpen ofzo.

Tegenwoordig hoor je steeds vaker van retraites, kloosterweekenden, yoga en meditatiecursussen. Veel mensen zijn daar op zoek naar wie ze zijn en welke kant zij op willen in hun leven. We zoeken naar wat ons gelukkig maakt en wat we nou precies willen met ons leven. Het probleem is dat onze emoties en ons brein ons steeds voor de gek houden. Hoofd en hart zijn, los van elkaar, niet altijd de juiste richting aanwijzers.

Mijn oma zei vroeger al: “Gevoelens zijn als de baren der zee”. Je emoties en je intuïtie zijn twee ontzettend belangrijke richtingwijzers, maar niet zonder ook een beetje je brein te gebruiken! Baby’s en dieren gaan af op hun intuïtie, maar ze kunnen daarmee nog niet alle grote beslissingen nemen over hun leven. Het brein hebben we dus nodig om onze emoties en intuïtie verstandig in te zetten, maar ook voor het brein moeten we oppassen. Ons brein is nogal geneigd overal zijn eigen verhaal van te maken. Mensen creëren herinneringen en ideeën die niet kloppen, maar waar ze zelf wel heilig van zijn overtuigd. Een goede dosis twijfel over wat je denkt te weten is wel op zijn plek als het over je hoofd gaat!

Dit alles maakt het dus ontzettend lastig om, ondanks als die moeite die we ervoor doen, te ontdekken wat ons doel in het leven is en hoe we gelukkig kunnen worden.

Zonder bestemming in de oceaan

Zonder duidelijk doel in je leven hebben we vaak het gevoel dat we een beetje ronddobberen in de grote oceaan van het leven zonder duidelijke richting. We komen nergens en we weten dat als we blijven watertrappen we uiteindelijk kopje onder zullen gaan en verdrinken in de oceaan. Je wil de juiste richting op gaan, naar waar het land is, maar je weet niet hoe. Uiteindelijk maakt ons zoeken ons totaal niet gelukkig en worden we er alleen maar meer onzeker van. We kunnen geen keuzes meer maken en weten gewoon niet wat we moeten doen. Moet je nu wel of niet stoppen met deze baan? Moet je nou wel of niet op vakantie gaan? Moet je wel of niet dat huis kopen. Je weet niet meer wat je moet kiezen en je blijft besluiteloos door het leven gaan. Of je wordt er passief van. Als ik het dan toch niet weet, laat dan maar zitten, dan doe ik wel helemaal niets. Niet weten wat jouw bestemming is, wat jouw doel in het leven is maakt dat je stil komt te staan in je leven.

Ga op reis!

Allereerst kunnen we concluderen dat we ons niet alleen moeten vastklampen aan emoties en intuitie. Maar ons vastklampen aan ons brein is ook niet de oplossing. Het combineren van hoofd en hart is al beter, maar bij deze twee missen we nog één derde stap: ‘handen’. Deze drie, hoofd, hart en handen, heb je alle drie nodig. Veel mensen stoppen na hoofd en hart. Ze vergeten om de dingen ‘te gaan doen’.

Ga het ‘gewoon’ doen, maak van je leven een reis waarin je dagelijks op weg bent, actief dus.

Je bent vanaf je geboorte tot je dood onderweg in jouw leven. Je hebt wel een route gepland, maar je weet nooit wat elke dag met zich mee zal brengen en wat je zult meemaken onderweg. Als je je leven leidt alsof je thuis zit dan kan een moeilijke gebeurtenis een overval lijken, een inbraak, een aanslag op je huis en je leven. Maar als je onderweg gaat. Van huis gaat en je leven ziet als een reis van de ene plek naar de andere plek met onbekende gebeurtenissen dan verwacht je dat er moeilijkheden zullen zijn die je kunt aangaan en die je wellicht kunt overwinnen. Je weet dat als je op reis gaat je problemen zult moeten oplossen en doorzettingsvermogen zult moeten tonen als je blaren hebt. Als je verdwaald moet je op zoek naar de juiste weg en leer je onderweg dat dit heel moeilijk is zonder hulp te vragen van de mensen die je onderweg tegenkomt en die jou de weg kunnen wijzen.

Laat het oude vertrouwde los, stop met zoeken naar waar je heen moet. Neem afscheid van je vertrouwde huis en omgeving en ga op reis. Maak van je leven een pelgrimage: Onderweg zijn waarbij de weg belangrijker is dan het doel!

Ik bedoel dit natuurlijk volledig metaforisch. Je hoeft niet daadwerkelijk je huis te verkopen en de rest van je leven te gaan wandelen als een pelgrim. Het kan wel overigens, er zijn mensen die het doen en er heel gelukkig van zijn geworden. Maar je kunt het ook metaforisch zien en je hele leven, zoals het nu is, als pelgrimsreis zien

Soms zal je in het leven de moed verliezen, maar dan vind je hem ook weer terug. Het ene moment ben je in beweging en dan weer heb je een moment van rust. Je leven is echt te vergelijken met een pelgrimstocht. Een reis naar je ziel via je hoofd, je hart en je handen.

H.A.R.T.s-tocht

Je kunt ook schrijvend pelgrimeren waarbij je letterlijk je handen gebruikt om kilometers te maken waarbij de zaken uit je hoofd en je hart op het papier vloeien. En omdat je schrijft kan je hoofd en je hart niet te ver doordraven. Door deze zaken samen te brengen en na een half jaar nog eens je schrijfsels terug te lezen vallen zaken soms ineens op zijn plek!

Maak van je leven dus een pelgrimsreis. Ga door en voorbij de akkers (Het Latijnse woord voor pelgrim is Peregrinus (van per-ager) per = door of voorbij en ager = akker). Ga op weg naar jouw hart! Maak van je leven een H.A.R.T.s-tocht. Tijdens zo’n reis kan het maar zo gebeuren dat jouw bestemming, het doel van jouw leven, duidelijk wordt. Omdat je jouw hoofd, hart en handen combineert en ordent, tot rust komt en helder kunt worden kan er ook duidelijkheid komen. Dat kan jouw leven compleet en radicaal veranderen!

Is hetgeen waar jij voor in de wieg bent gelegd altijd al duidelijk voor je geweest? Of ben jij, net als ik, ook lange tijd op zoek (geweest) naar het doel in jouw leven?

Ga op H.A.R.T.s-tocht!

Ontdek nu de GRATIS mini H.A.R.T.s-tocht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.